Toppmeny

Vurderer strengere krav til karantenehotell for arbeidstakere

Regjeringen sier de vurderer tiltak for å få flere arbeidstakere inn på karantenehotell når grensene gjenåpnes.

13. desember i fjor endret regjeringen covid-19-forskriften om karantenehotell. De nye reglene gjorde det blant annet mulig å gjennomføre karantene utenfor karantenehotell dersom man eier eller leier bolig, eller disponerer annet egnet sted.

Både Fellesforbundet og Fair Play Bygg har advart om juks og smittevern-konsekvenser av unntaksregelen.

Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad sa tirsdag at kravene til karantenehotell må strammes kraftig inn før grensene kan gjenåpnes.

Vurderer tiltak
Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en e-post til Byggeindustrien at strengere krav til karantenehotell for arbeistakere er ett av tiltakene regjeringen vurderer.

– I forbindelse med at grensene skal gjenåpnes, vil det være naturlig å vurdere behovet for innstramminger i innreisereglene. Regjeringen vurderer flere ulike tiltak, blant annet tiltak som vil bidra til at flere arbeidstakere oppholder seg på karantenehotell i karanteneperioden, skriver Hiim i e-posten.

– Kan dere si noe mer konkret tiltakene som vurderes og om dere ser for dere stengte grenser utover den varslede 14-dagersperioden?

– Vi må få komme tilbake til deg når det gjelder eventuelle nye tiltak. Regjeringen vil uansett informere om eventuelle endringer, svarer departementet i e-posten.

– Må lukke mulighet for karantenehotell
Fellesforbundet og Steinar Krogstad kalte unntaket for karantenehotell for en vidåpen låvedør i et intervju med Byggeindustrien.

– Dette unntaket er ikke bare et lite smutthull for de som vil unngå karantereglene, det er en vidåpen låvedør. Både i Fellesforbundet og på arbeidsgiversiden er det en aksept for at vi har behov for arbeidsinnvandrere, men om man skal unngå importsmitte og få støtte i samfunnet for en gjenåpning av grensene, så er det enkleste å lukke muligheten for å slippe unna karantenehotell, sa Krogstad.

– Umulig smittevern
Fair Play Bygg Oslo, som jobber med seriøsitet i byggebransjen, har også advart om useriøse bedrifter som omgår regelverket.

– Det vi hører fra både bransje, arbeidstakere og hjelpeorganisasjoner som vi samarbeider med, er at dårlige arbeidsforhold og dårlig innkvartering henger sammen. Det er mange som bor tett og deler bad og toalett, kjøkken og noen ganger også soverom. Under disse boforholdene skal arbeidstakerne avtjene karanteneperiode. Det sier seg selv at smittevernet blir umulig, sa Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo nylig til Byggeindustrien.

Regjeringen stengte grensene for innreise fra utlandet fra og med midnatt til fredag 29.01.21. Stengingen gjaldt i første omgang for to uker.

(Kilde: bygg.no)

Kommentarene er lukket
Trygg Kurs AS

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrev med nyheter og aktuelt fra Trygg Kurs AS