Norsk økonomi er i vekst – til tross for korona

Selv om det fortsatt er bråbrems i mange bransjer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at bunnpunktet i norsk økonomi kan være overstått.

Gjenåpningen har gitt oppgang i norsk økonomi utover våren. Og i juni fortsatte veksten med 0,7 prosent, målt ved bruttonasjonalprodukt (BNP) for fastlandsøkonomien, melder NRK.

– En milepæl
– Det er en milepæl i den helt uvanlige perioden norsk økonomi har vært inne i siden mars 2020, sier Pål Sletten, seksjonssjef for Nasjonalregnskapet i SSB, til NRK.

Tallene for juni viser at norsk økonomi er tilbake på samme nivå som før pandemien rammet norsk økonomi i mars 2020, ifølge Sletten.

Ser man på tallene over en større periode, viser også tallslippet at økonomien vokste med 1,4 prosent fra første til andre kvartal i år. SSB tror norsk økonomi nå er forbi bunnpunktet.

Industrien trekker opp
Direktør Knut Sunde i Norsk industri er særlig fornøyd.

– I sum er vi på vei til å riste av oss koronaeffekten i norsk økonomi rett før valget, sier han til NRK, og fortsetter:

– Det går bra i industrien, særlig for industrien som er rettet mot konsum. For eksempel går det som ei kule for de som lager hjemmekontorstoler.

I LO er sjeføkonom Roger Bjørnstad oppløftet når han leser tallene.

– Når vi har lempet på smitteverntiltakene forventer og håper vi at forbrukerne kommer på plass og at bedriftene henter igjen de permitterte og får aktiviteten i gang igjen, sier han til NRK.

Likevel et stykke igjen
Selv om bedringen i økonomien er i gang, utdyper Sletten til NRK at milepælen ikke betyr at økonomien er normal igjen.

– Det er et stykke igjen før alt fungerer som normalt, sier han.

(hmsmagasinet.no)

Handlekurv

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrev med nyheter og aktuelt fra Trygg Kurs AS

Rull til toppen