Lyst til å jobbe utendørs i finværet?

Det går helt utmerket an å utføre kontorarbeid utendørs når sola skinner og varmen kommer smygende. Det har faktisk mange fordeler, viser en svensk studie. Ulempen er at mange som jobber ute i det fri, blir hjemsøkt av skyldfølelse.

At det går greit å jobbe hjemmefra på hjemmekontor, er noe mange av oss har erfart så langt ute i koronapandemien, skriver kollega.se. Samtidig knytter det seg sterke normer og forestillinger til hvordan hjemmearbeid skal se ut.

I et samarbeidsprosjekt mellom Malmö universitet og Malmö by fikk 58 deltakere teste og vurdere ulike former for utendørsarbeid. Resultatet av studien var tydelig: Det vi vanligvis forbinder med kontorarbeid – som å sitte ved pc-en, lese, delta i møter og så videre – kunne med fordel også utføres ute i det fri. Det gir en følelse av velvære, du henter deg raskere inn igjen og tenker klarere.

Skyldfølelsen kom
Men prosjektet hadde også en negativ side: Deltakerne ble plaget av dårlig samvittighet.

– Skyldfølelsen kom – til tross for at deltakerne hadde fått klarsignal fra arbeidsgiver om å jobbe utendørs. Mange får dårlig samvittighet av å jobbe ute i sola, de føler nesten at de skulker jobben, forteller Charlotte Petersson Troije, som har ledet forskningsprosjektet.

Jobbnormer avgjør
Ifølge Petersson Troije blir vi tidlig i livet innprentet normer om hvordan det forventes av oss at vi skal jobbe. På skolen lærer vi å sitte stille og konsentrere oss. Det er en kjent sak at stillesitting ikke passer for alle, men dette har vi mistet på veien til å bli voksen. Som voksen får du et annet forhold til arbeid.

– Det var flere av deltakerne som uttrykte noe i retning av at vi bare arbeider dersom vi sitter inne foran pc-en. Hva er det som får oss til å tro at det ikke er jobb om vi sitter ute i sola og gjør noe utendørs? Når du setter deg utenfor arbeidsplassen, kommer kommentarer som: – Så her sitter du og koser deg.

I forskningsprosjektet har deltakerne blitt intervjuet, hatt gruppediskusjoner og skrevet inn sine erfaringer på en egen app.

Hva er arbeid?
Noen deltakere i prosjektet reflekterte også over hva arbeid egentlig er. For mange – og ikke bare kontorarbeidere – kan utfordringer knyttet til jobben løses når man ikke befinner seg på arbeidsplassen.

– Enkelte av deltakerne uttalte at de løser problemer når de jogger, går tur med hunden eller står i dusjen. Jeg sier ikke at vi skal stemple inn på jobben når vi står i dusjen, men det er vel verdt å tenke over hva vi mener med arbeid, sier Charlotte Petersson Troije.

(hmsmagasinet.no)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrev med nyheter og aktuelt fra Trygg Kurs AS

Shopping Cart
Rull til toppen