AMU – hva er det, hva gjør det, hvem skal være med i det?

Et arbeidsmiljøutvalg (AMU) er et samarbeidsorgan i virksomheten som skal sikre et forsvarlig arbeidsmiljø. Her møtes representanter for arbeidsgiver, arbeidstakere og bedriftshelsetjenesten (BHT) for å diskutere, planlegge og følge opp arbeidsmiljøspørsmål.

Arbeidsmiljøutvalget er avgjørende for å fremme helse, trivsel og sikkerhet på arbeidsplassen ved å sikre god dialog og treffsikre tiltak fra både ledelse, ansatte og BHT.

Er du medlem av et AMU og eller på utkikk etter kurs som dekker kravet til opplæring av AMU-medlemmer?  Vårt verneombudskurs 40 timer passer bra for medlemmer av AMU. Les mer om det her.

Hva er hovedoppgavene til AMU?

Rådgivning: Gi råd til arbeidsgiver om alle forhold som påvirker arbeidsmiljøet, for eksempel HMS-opplæring, omorganisering, arbeidstidsordninger, forebyggende tiltak og oppfølging av nyansatte.
Planlegging: Delta i planleggingen av verne- og arbeidsmiljøarbeidet og følge utviklingen over tid.
Beslutninger: I tre tilfeller kan AMU fatte bindende vedtak:

  • Kreve tiltak for å verne liv og helse.
  • Pålegge målinger eller undersøkelser ved mistanke om helsefare.
  • Bestemme at eksterne aktører undersøker arbeidsulykker.
Hvilke temaer behandler AMU?
  • Opplæring og oppfølging av nyansatte
  • Valg av utstyr og byggearbeid
  • Tiltak for ansatte med redusert arbeidsevne
  • Bedriftshelsetjenestens oppgaver
  • Forebyggende HMS-arbeid
Hvem skal være med i AMU?

Arbeidsgiver: En representant fra øverste ledelse med myndighet til å fatte beslutninger på vegne av arbeidsgiver. Utpekes av arbeidsgiveren.
Arbeidstakere: Like mange representanter som arbeidsgiver, blant annet hovedverneombudet. Utpekes av fagforeninger eller velges av de ansatte.
Bedriftshelsetjenesten: Minst én rådgivende og uavhengig representant, uten stemmerett.

Praktiske anbefalinger

Lik representasjon: Arbeidsgiver- og arbeidstaker­representantene skal telle likt.
Bredt perspektiv: Inkluder ulike avdelinger eller faggrupper for å dekke hele virksomheten.
Begrens størrelse: Vanligvis 6–8 medlemmer. Ved uenighet avgjør arbeidsgiver antallet.

Hvilken opplæring skal medlemmene i AMU ha?
  • Arbeidsgiver har ansvar for at medlemmene av arbeidsmiljøutvalget får nødvendig opplæring for å utføre vervet på en forsvarlig måte.  Som utgangspunkt så skal medlemmene ha minimum 40 timer opplæring, og den skal gjennomføres så snart som mulig etter et nyvalg.
  • Arbeidsgiver og Arbeidstilsynet kan vurdere mer opplæring hvis arbeidsoppgavene eller andre forhold i virksomheten tilsier at det trengs. Det kan også være aktuelt med oppfriskningskurs på et senere tidspunkt, men dette er ikke lovpålagt.
  • I noen tilfeller kan arbeidsgiveren og arbeidstakerne avtale kortere opplæringstid enn 40 timer. En slik avtale må være basert på at risikoforholdene i virksomheten tilsier at det er forsvarlig med kortere opplæring.

Er du medlem av et AMU og eller på utkikk etter kurs som dekker kravet til opplæring av AMU-medlemmer?  Vårt verneombudskurs 40 timer passer bra for medlemmer av AMU. Les mer om det her.

(Kilde: arbeidstilsynet.no)

Handlekurv