AMU – hva er det, hva gjør det, hvem skal være med i det?

Et arbeidsmiljøutvalg (AMU) er et samarbeidsorgan i virksomheten som skal sikre et forsvarlig arbeidsmiljø. Her møtes representanter for arbeidsgiver, arbeidstakere og bedriftshelsetjenesten (BHT) for å diskutere, planlegge og følge opp arbeidsmiljøspørsmål.

Arbeidsmiljøutvalget er avgjørende for å fremme helse, trivsel og sikkerhet på arbeidsplassen ved å sikre god dialog og treffsikre tiltak fra både ledelse, ansatte og BHT.

Er du medlem av et AMU og på utkikk etter kurs som dekker kravet til opplæring av AMU-medlemmer?  Vårt verneombudskurs 40 timer passer bra for medlemmer av AMU. Les mer om det her.

Hva er hovedoppgavene til AMU?

Rådgivning: Gi råd til arbeidsgiver om alle forhold som påvirker arbeidsmiljøet, for eksempel HMS-opplæring, omorganisering, arbeidstidsordninger, forebyggende tiltak og oppfølging av nyansatte.
Planlegging: Delta i planleggingen av verne- og arbeidsmiljøarbeidet og følge utviklingen over tid.
Beslutninger: I tre tilfeller kan AMU fatte bindende vedtak:

  • Kreve tiltak for å verne liv og helse.
  • Pålegge målinger eller undersøkelser ved mistanke om helsefare.
  • Bestemme at eksterne aktører undersøker arbeidsulykker.
Hvilke temaer behandler AMU?
  • Opplæring og oppfølging av nyansatte
  • Valg av utstyr og byggearbeid
  • Tiltak for ansatte med redusert arbeidsevne
  • Bedriftshelsetjenestens oppgaver
  • Forebyggende HMS-arbeid
Hvem skal være med i AMU?

Arbeidsgiver: En representant fra øverste ledelse med myndighet til å fatte beslutninger på vegne av arbeidsgiver. Utpekes av arbeidsgiveren.
Arbeidstakere: Like mange representanter som arbeidsgiver, blant annet hovedverneombudet. Utpekes av fagforeninger eller velges av de ansatte.
Bedriftshelsetjenesten: Minst én rådgivende og uavhengig representant, uten stemmerett.

Praktiske anbefalinger

Lik representasjon: Arbeidsgiver- og arbeidstaker­representantene skal telle likt.
Bredt perspektiv: Inkluder ulike avdelinger eller faggrupper for å dekke hele virksomheten.
Begrens størrelse: Vanligvis 6–8 medlemmer. Ved uenighet avgjør arbeidsgiver antallet.

Hvilken opplæring skal medlemmene i AMU ha?
  • Arbeidsgiver har ansvar for at medlemmene av arbeidsmiljøutvalget får nødvendig opplæring for å utføre vervet på en forsvarlig måte.  Som utgangspunkt så skal medlemmene ha minimum 40 timer opplæring, og den skal gjennomføres så snart som mulig etter et nyvalg.
  • Arbeidsgiver og Arbeidstilsynet kan vurdere mer opplæring hvis arbeidsoppgavene eller andre forhold i virksomheten tilsier at det trengs. Det kan også være aktuelt med oppfriskningskurs på et senere tidspunkt, men dette er ikke lovpålagt.
  • I noen tilfeller kan arbeidsgiveren og arbeidstakerne avtale kortere opplæringstid enn 40 timer. En slik avtale må være basert på at risikoforholdene i virksomheten tilsier at det er forsvarlig med kortere opplæring.

Er du medlem av et AMU og på utkikk etter kurs som dekker kravet til opplæring av AMU-medlemmer?  Vårt verneombudskurs 40 timer passer bra for medlemmer av AMU. Les mer om det her.

(Kilde: arbeidstilsynet.no)

Handlekurv