Arbeidstilsynet advarer mot en farlig praksis i stillasbygging. Deformerte og knekte stillasdeler, og koblinger som ikke tåler å brukes som festepunkt for fallsikring. Det kan være resultatet når stillasdeler fra ulike produsenter blandes.
Arbeidstilsynet har sammen med Havindustritilsynet (Havtil) gått gjennom flere arbeidsulykker, der ulykkene kan spores tilbake til stillas som er blitt satt sammen av deler fra ulike produsenter.
– Vi har over tid registrert en uheldig utvikling, nemlig at det brukes stillaskomponenter fra ulike stillasprodusenter og at gamle og nye stillasdeler brukes om hverandre. Det sier Rolf Engstrøm som er senioringeniør i Arbeidstilsynet.
I en av ulykkene Arbeidstilsynet og Havtil har gjennomgått, hvor en mann fikk indre skader etter et fall på over 20 meter, ser man at sammenblanding av stillasdeler fra ulike produsenter kan ha vært en medvirkende årsak til ulykken.
Varsler mer kontroll
– Fremover vil vi kreve at aktører som monterer slike stillas, kan dokumentere at konstruksjonen er forsvarlig og sikker og i tråd med gjeldende forskriftskrav. Det viktigste er å redusere faren for ulykker ved arbeid i høyden, sier Sigmund Andreassen, sjefingeniør i Havtil.
– Vi ønsker å oppfordre byggherrer og koordinatorer om å ha dette i mente, både ved bestilling av stillas og under vernerunder på byggeplassen, legger Engstrøm til.
Kompetansekrav til den som bestiller stillas
Oppdragsgivere er ofte for uklare når de bestiller stillas, viser gjennomgangen fra Arbeidstilsynet og Havtil.
– Allerede i bestillingsfasen må kravene spesifiseres tydelig, særlig når stillaset skal fungere som kantsikring ved arbeid på tak eller dekkekanter, sier Engstrøm i Arbeidstilsynet.
Han minner om at all nødvendig dokumentasjon skal være på plass før bruk.
– Tukler du, så overtar du produsentansvaret
Når ulike stillasdeler kombineres, tar virksomheten i praksis over ansvaret for at alt fungerer sammen. Det er et ansvar som vanligvis ligger hos produsenten. Dette betyr at du som arbeidsgiver også overtar ansvar for stillasets tekniske egenskaper, kan fremlegge teknisk dokumentasjon, beregninger og tester av stillaset som det er montert.
– Vi har sett eksempler på at slike stillas bestående av stillasdeler fra ulike produsenter, har ført til deformerte eller knekte deler. Enkelte koblinger tåler ikke å brukes som festepunkt for fallsikring, og gir bare en falsk trygghet. Derfor er det viktig å minne om at tukler du, så overtar du produsentansvaret, sier Sigmund Andreassen i Havtil.
Ved sammenblanding av stillaskomponenter fra forskjellige produsenter/systemer, må derfor stillasbygger ha tilstrekkelig konstruksjonsteknisk kompetanse til å beregne og planlegge stillasoppsett hvor delene ikke er tilpasset hverandre. Slik kompetanse vil normalt ikke oppnås gjennom stillasbyggerkurs eller fagbrev, advarer de to ingeniørene.
(Kilde: Arbeidstilsynet.no)