5800 arbeidsplassbesøk – farlig arbeid stanset hele 1810 ganger

Til tross for strenge nasjonale og lokale smitteverntiltak og perioder med pålagt hjemmekontor, har de regionale verneombudene (RVO) i bygg og anlegg opprettholdt et høyt aktivitetsnivå.

– I 2020 har de regionale verneombudene i bygg og anlegg gjennomført fysiske besøk og gitt veiledning til virksomhetene, selv om antallet er lavere enn i et normalår, opplyser rådgiver Janita Håvik i Sekretariatet for regionale verneombud.

– I kontakten med virksomhetene har kartlegging, risikovurdering og tiltak for å ivareta godt smittevern vært hovedtema, tilføyer hun.

5800 arbeidsplassbesøk
– RVO-ene i bygg og anlegg har i 2020 til sammen besøkt over 5800 arbeidsplasser. De stanset farlig arbeid hele 1810 ganger. Det er utført flest antall stans i byggebransjen med 1714 stans, hvorav et stort antall av tilfellene er stanset grunnet uforsvarlig arbeid i høyden, opplyser Håvik.

Regionale verneombud
Du finner mer informasjon om aktiviteten til de regionale verneombudene på nettsiden https://rvofond.no/ba

De regionale verneombudene i bygg og anlegg er ansatt i Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF). Det er fondsstyret som har lagt rammene for deres utadrettede aktivitet i 2020.

HMS-utfordringer
Årsrapporten til de regionale verneombudene i bygge- og anleggsbransjen tegner et tydelig bilde av de HMS-utfordringene denne bransjen møter. Den viser også at det er et stort behov for RVO-enes arbeid med å styrke vernearbeidet og bidra til at HMS-arbeidet er i samsvar med arbeidsmiljøloven.

– RVO-ene rapporterer at det er gjentakende utfordringer, blant annet dårlig sikkerhetskultur, manglende HMS-kort, manglende sikring av arbeidstakere som jobber i høyden og språkutfordringer for utenlandske arbeidere.

– Brakkeforhold har vært et fokusområde de siste årene. Det har det også vært i 2020, men da spesielt rettet mot smitteverntiltak og liknende.

– Ifølge årsrapporten er det fortsatt registrert et høyt antall tilfeller med uholdbare forhold på spise- og skiftebrakker, ifølge Janita Håvik i Sekretariatet for regionale verneombud.

(Kilde: hmsmagasinet.no)

Skroll til toppen